Details

Stationsomgeving  Brussel Midi

Grondwet plein

Dit is een belangrijke ruimte binnen het project gebied. Ten eerste zal het dienen als een  verblijfsruimte die vooral de leefbaarheid van de zone moet opwaarderen. Hellende vlakken moeten spontane reacties bij passanten opwekken, en kunnen tevens dienen als lig- of skate-element. Daarnaast zal het plein dienen als een springplank naar het centrum van Brussel. Er is hier een bus strook voorzien om een snelle busverbinding richting de binnenstad te garanderen, daardoor word ook het gebruik van openbaarvervoer  gestimuleerd. Er is een aparte strook voor taxi's en reizigers die bij het zuidstation worden afgezet, zo ontstaan er geen verstoppingen in het verkeer.

Een rustige strak ingerichte ruimte die de brug moet slaan met de groenstrook op de ring. Verhoogde waterbakken brengen leven in het door historische gevels omringde luchtscheepsvaartplein. Hier wordt duidelijk gestuurd naar de nieuwe oversteekplaatsen. Ook komt de tram hier boven de grond die z'n weg hier zal vervolgen op het door gras omringde spoor.

R. BEEKMAN  - LANDSCAPE DESIGN